facebook Actielaminaat twitter Actielaminaat youtube Actielaminaat

PVC Vloeren Info

Actielaminaat BV biedt u diverse PVC vloeren. Wij richten ons op zowel Click PVC als lijm PVC. De zogenaamde Dry Back PVC stroken. Merken als Quick-Step livyn, Gelasta, Rigid Core, ParquetVinyl, TerHuerne, Floorlife,  Meister, Inspired Vloeren en BerryAlloc behoren tot ons assortiment. PVC vloeren zijn geschikt voor de badkamer, als badkamervloer.

Click PVC is er in diverse types. Er zijn de 'volle' PVC vloeren en de HDF PVC vloeren. 'Volle' PVC vloeren worden volledig gemaakt van PVC, met soms een toevoeging van kalk om de plank een meer composite samenstelling te geven. PVC met HDF kern is qua legwijze en opbouw vergelijkbaar met laminaat. Voordeel van de composite en HDF samenstelling is, dat u niet meer hoeft te egaliseren voor het leggen. Mits de vloer netjes vlak is. Gebruik altijd een dunne ondervloer, zoals de Quick-Step Livyn 1 mm ondervloer, Red Floor 1,2 mm dik of de Parador Akustik Protect 100 van 1,8 mm dik. Deze ondervloeren zorgen voor een stabiele, geëgaliseerde ondergrond waarop u de PVC veilig kan leggen.

Een Dry Back PVC strook is dunner. Vaak zien we diktes van 2,5 mm. De stroken worden rechtstreeks op de ondergrond verlijmd met speciale PVC lijm. Door deze manier van leggen ontstaat een vaste vloer die vochtbestendig, stabiel en geluiddempend is. Wel belangrijk is een vlakke ondergrond. Bij Dry Back PVC stroken geldt het principe 'hoe vlakker de ondergrond, des te beter het eindresultaat'.

Kijk hier voor onze PVC vloeren collectie

Extra Info Dry Back PVC Stroken 

Maakt u gebruik van een Dry-Back PVC ( lijmversie ) dan zijn onderstaande instructies zeer belangrijk !

In dit artikel vindt u alle informatie waar een ondergrond aan moet voldoen voor het leggen kan beginnen.
PVC mag alleen worden aangebracht op een harde, vormvaste, volledig vlakke, gladde, blijvend droge, scheurvrije en schone basisvloer. Als je basisvloer hieraan voldoet kan je direct aan de slag. Eventueel voorbehandelen met een vloerprimer op waterbasis verbetert de hechting. Als je basisvloer niet voldoet, zijn er extra voorbereidingen nodig, afhankelijk van het type basisvloer.

We onderscheiden 3 types basisvloeren:
1. Betonvloer / Chappe / Cementdek / Anhydriet 
2. Houten basisvloer
3. Tegel/Stenen vloer

Onderstaande voorbewerkingen per type basisvloer zorgen voor een optimaal legresultaat en worden dan ook dringend aanbevolen:

1- Betonvloer / Chappe / Cementdek / Anhydriet:
Een ongelijke betonvloer moet met een egalisatiemiddel geheel vlak gemaakt worden. Het vochtgehalte van de vloer mag nooit meer dan 2% zijn. Verwijder ook resten van verf, stuc en beton. Voorbehandeling met een vloerprimer op waterbasis verbetert de hechting. Na grondig stof verwijderen/stofzuigen kan je met het leggen van PVC beginnen.

2- Houten basisvloer:
Een houten basisvloer kan geschikt gemaakt worden als ondergrond voor PVC. Bij het gebruik van een houten of houtachtige ondergrond moet je wel rekening houden met het ontstaan van kleine naadjes na het leggen. Deze ontstaan door de werking van de ondervloer. Bij een houten basisvloer moeten eerst alle losliggende planken worden vastgezet. Als de basisvloer niet volledig vlak is, moet deze worden uitgevlakt met spaanplaatof underlayment. Gebruik 8mm spaanplaat door deze vol te verlijmen of te schroeven in een raster van 20 x20 cm op de houten planken basisvloer. Tussen de spaanplaat uitvlakplaten onderling een voegje houden van ca. 3mm. Laat altijd 10mm ruimte tussen de uitvlakplaten en de muur van de te leggen ruimte (incl. kozijn, verwarmingsbuis etc.). De uitgevlakte vloer moet nl. rondom kunnen werken. Eventuele hoogteverschillen tussen de uitvlakplaten dienen te worden weggeschuurd. Tenslotte moeten poreuze houten oppervlakken als hardboard of spaanplaat bij voorkeur worden voorzien van een grondlaag van vloerprimer (op waterbasis). Hierna kan je met het leggen van de PVC vloer beginnen.

3- Tegel/Stenen vloer:
Een tegel of stenen vloer, maar ook een vloer van plavuizen, marmer of graniet kan prima dienen als basisvloer. Deze moet wel volledig vlak en glad zijn. Bij voegen in de vloer of als de vloer niet geheel vlak is, de volledige vloer egaliseren met egaliseermiddel. Daarna stof verwijderen. Voorbehandeling met een vloerprimer op waterbasis verbetert de hechting. Hierna kan je met het leggen van PVC beginnen.

En op zwevende vloeren zoals laminaat en parket?
In eerste opzicht lijken zwevende vloeren zoals laminaat of parket een prima ondergrond voor PVC. Ze zijn hard, glad en schoon. Toch zijn er een paar belangrijke overwegingen om het niet te doen. Allereerst moet je net als bij een houten planken basisvloer rekening houden met het ontstaan van kleine naadjes na het leggen. Deze worden veroorzaakt door krimp en uitzetting van de ondervloer. Daarnaast moet een ondergrond voor PVC ook volledig vlak zijn. Met name bij laminaat kan het voorkomen dat de stroken onder invloed van vocht en temperatuur zijn gaan "schotelen". Dit komt pas echt aan het licht nadat de nieuwe vloer er overheen is geplakt. Bovendien moet worden voorkomen dat de naden van de ondervloer en PVC elkaar overlappen. Kortom: het beste resultaat krijg je door de laminaat- of parketvloer te verwijderen en de stappen te volgen op basis van de onderliggende basisvloer.

En op zachte ondergronden?
Vloerbedekking zoals tapijt, kurk, en zachte vinyl vloeren zijn niet geschikt als basisvloer om PVC direct op te plaatsen. Deze vloeren verwijderen samen met eventuele onderlagen en lijmresten. Daarna de stappen ondernemen volgens advies basisvloer.

De juiste ondergrond voor een PVC vloer van Actielaminaat BV is een harde, vormvaste, volledig vlakke, gladde, blijvend droge, scheurvrije en schone basisvloer. Hoe beter de start, hoe beter het eindresultaat. En dan kunt u daarna lang genieten van een mooie vloer.

"PVC, dat is toch chemisch en schadelijk?"

De basis van de vloer, PVC, is verkrijgbaar in veel verschillende kwaliteitsniveaus. PVC is een chemisch product wat van nature keihard is. Om dit te kunnen verwerken worden er weekmakers aan toegevoegd om het product flexibeler en verwerkbaar te maken. De keuze voor de juiste grondstoffen van de PVC zelf en van de weekmaker is dan ook van groot belang om uw gezondheid en welzijn te kunnen waarborgen. Waar moet u dan op letten bij de kwaliteit van een PVC vloer? Wij zetten het op een rij:

Productsamenstelling
Chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of het milieu worden in Europa centraal geclassificeerd door de ‘European Chemicals Agency (ECHA)’ in het Europees Regelement nr. 1907/2006. Dit gebeurt door middel van het systeem ‘Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals (REACH)’. Voor specifieke producten met een hoog risico, zoals speelgoed en kinderverzorgingsartikelen die in de mond gestopt mogen worden, is exact voorgeschreven welke chemicaliën (waaronder ftalaten) er wel of niet in mogen voorkomen en in welke hoeveelheden. Deze eisen zijn veel strenger dan voor andere producten, zoals vloeren of meubels.

Bij onze PVC vloeren stellen we veiligheid en gezondheid boven alles. Om die reden voldoen onze designvloeren niet alleen aan de strengste normen van ECHA voor interieurtoepassingen, maar voldoen ze zelfs aan dezelfde norm die gesteld is voor kunststof materialen in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen die in de mond gestopt mogen worden. mFLOR, Quick-Step, Rigid Core, Floorlife, Terhuerne, Parquetvinyl, BerryAlloc en Meister maken dus enkel gebruik van een ftalaatvrije weekmakers. Als het aan onze productie ligt, kan er van de vloer gegeten worden.

Emissies
Emissies zijn Vluchtige Organische Stoffen die vrijkomen na de bewerking van een product. Iedereen kent bijvoorbeeld de geur van een nieuwe auto. Deze geur wordt veroorzaakt door emissies. Na verloop van tijd worden deze steeds minder. De hoeveelheid emissies die vrijkomen is afhankelijk van de kwaliteit van het product. Hoe meer emissies, hoe meer last je hiervan kunt ervaren, met vervelende klachten zoals hoofdpijn als gevolg. Aangezien je veel tijd op een vloer doorbrengt, is het van belang dat deze emissies tot een minimum worden beperkt.

Europese normen voor wat betreft emissies zijn er helaas nog niet. Nederland kent bijvoorbeeld helemaal geen norm, sommige landen hebben een eigen norm opgesteld, maar deze zijn allemaal weer verschillend qua inhoud. Naast de verschillende landelijke normen, zijn er diverse vrijwillige normen voor dit onderwerp ontwikkeld. Al deze normen worden beoordeeld door middel van gestandaardiseerde laboratorium testmethodes.

Al deze verschillende normen kunnen voor nogal wat verwarring zorgen. Daarom heeft Eurofins, een vooraanstaand, internationaal testlaboratorium, een eigen, meer uitgebreide ‘Indoor Air Quality’ norm ontwikkeld. Een uitbreiding daarop is de ‘Indoor Air Quality Gold Standard’, waarbij op een nog uitgebreider aantal stoffen getest wordt en de toegestane emissies nog lager zijn dan bij ieder andere nationale norm.

Omdat gezondheid en milieu voor fabrikanten erg belangrijk is, beschikken al onze designvloeren over zeer lage emissiewaarden. Niet voor niets beschikken al onze producten over het Eurofins Indoor Air Certificate Gold, waarbij onze producten meer dan voldoen aan de allerstrengste eisen.

Kortom, een PVC vloer is een praktische, sterke en comfortabele vloer, maar let daarbij wel op de juiste kwaliteit en certificaten!